IMG_20210715_121251

MEDNI POKLOPCI – ljekovita svojstva

Vosak je proizvod voštanih žlijezda mladih pčela radilica. Pri poklapanju saća napunjenog zrelim medom, pčele koriste vosak, cvetni prah, propolis i sekret vilčnih žlijezda. Postoje pretpostavke da pčele pri poklapanju saća na suho (postojanje vazdušnog sloja pod poklopcem) na vrh meda dodaju mikrokaplju pčelinjeg otrova.
Prilikom otklapanja mednog saća skida se sloj meda koji sa sobom nosi sve upotrebljene ljekovite sastojke pri poklapanju i voštane poklopce koji su upili sve mirise atmosfere košnice. Ovako smo dobili veoma moćni skup voska, meda i aromatičnih i ljekovitih sastojaka. Vosak mednih poklopca je jedini vosak u koji nema sumnje da je sasvim pčelinji i da prethodno nije upotrijebljen.

Da li medne poklopce samo žvakati ili ponekad i gutati?
Ako progutate vosak možda malo osetite peckanje u želudcu. To je zbog toga što se vosak teško vari odnosno ne vari se nikako. Vosak inače razlaže ferment Cirazu koji u ljudskom organizmu ne postoji tako da ako pojedemo vosak, on se uopšte ne preradi već izađe u istom obliku.
Bakterije koje izazivaju tuberkulozu i mnoge druge bolesti, a pogotovu bolesti disajnih organa, imaju voštanu opnu koja ih štiti i garantuje da ih ljudski organizam neće uništiti. Kada žvaćemo i gutamo medne poklopce (vosak), češće i po malo, naš organizam reaguje i počinje da, u tragovima, stvara ferment Cirazu, koji će razoriti voštanu opnu bakterija koje su se uselile u naš organizam.
Dakle, žvaćite i gutajte medne poklopce , češće i manje , time će te se sigurno dobro zaštititi od nekoliko vrlo opasnih bolesti !
Istraživanja su pokazala su medni poklopci efikasni u liječenju bakterijskih i virusnih bolesti nosno-grkljanske šupljine i gornjih disajnih puteva. Ne izaziva alergije, reguliše lučenje pljuvačke i povećava sekretnu i pokretnu funkciju želuca.
U narodnoj medicini se pouzdano zna da oni koji često žvaću medne poklopce rijetko oboljevaju od upale sinusa i prehlade.
Sažvakane medne poklopce možete istopiti, u posudici do pola napunjenoj vodom, i tako dobiti veoma kvalitetan pčelinji vosak.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *