WhatsApp Image 2022-06-25 at 9.32.36 AM

MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ je vrh pčelinjih proizvoda. Njena ljekovitost sprječava mnoge bolesti i najbolja je namirnica na svijetu. Matična mliječ se od davnina cijeni kao jedan od životnih eliksira.

HRANJIVI SASTOJCI KOJI ŽIVOT ZNAČE

Matičnu mliječ proizvode pčele radilice izdvajajući iz svojih žlijezda slinovnice. To su zapravo sastojci namijenjeni prehrani matice. Zahvaljujući matičnoj mliječi, matica poživi 5 – 7 godina, dok pčele i trutovi žive samo  7 -8 sedmica.

Matična mliječ je bogat izvor minerala, vitamina, proteina i enzima. Sadrži čak 18 vrsta aminokiselina kao i mnoge druge tvari koje sprječavaju razvoj bakterija, virusa i infekcije.

Matičnu mliječ zovemo i prirodni antibiotik. Znanstvenici su ustanovili da zaustavlja i ubija bakterije, a uzrok tome leži u kiseli pH 3,6 svježe matične mliječi kojim zaustavlja rast bakterija.

LJEKOVITA SVOJSTVA MATIČNE MLIJEČI

Matična mliječ se preporučuje kod male djece za liječenje poremećaje prehrane. Potiče rast i razvoj djece te poboljšava pamćenje i sposobnost učenja.

Koristi se i za jačanje imuniteta, održava zdravlje i ljepotu, normalizira tjelesne funkcije, a poznata je i po svojem antibakterijskom i antivirusnom djelovanju.

Ustanovljeno je da sportaši koji uzastopno dva tjedna uzimaju matičnu mliječ, povećavaju izdržljivost, a pošto sadrži i proteine izvrsna je kao dodatak prehrani svakoga sportaša.

U SAD-u i Rusiji zabilježeni su pozitivni rezultati matične mliječi kod liječenja kardiovaskularnih bolesti.

Kod žena, regulira menstruaciju, promjene u menopauzi, čuva zdravlje maternice te povoljno utječe na rad spolnih žlijezda.

Ublažava stres, nesanicu i valja je uzimati u svrhu prevencije za vrijeme sezona gripa i prehlade.

Matična mliječ uspostavlja ravnotežu metabolizma pa time rješava probleme sa težinom.

Studentima u doba ispita se preporučuje uzimanje preparata od matične mliječi jer je odlična za pamćenje, izdržljivost, koncentraciju i budnost. Iako je sve gore navedeno naučno dokazano ljekarske konsultacije su neophodne iz preventivnih razloga. Od ove godine krećemo sa proizvodnjom matične mliječi na našem pčelinjaku. Zdravo , sigurno, zaštićeno naš je moto . Zdravi nam bili.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *