1371abab3c4aabc3692f4afcfda574f7_l

Pčelinja perga

Perga, fermentirana je pelud koju su pčele preradile i obogatile svojim enzimima i drugim visokovrijednim tvarima. Ovaj prirodni pčelinji proizvod sve se više spominje kao dodatak prehrani koji izuzetno doprinosi zdravlju.

Šta perga sadrži:
Vitamine ( B1 , B2 , B3 , B5, B6, B7, B8, B10, B11, B12, E, D, K, C, F, P).
Mikroelemente ( K, Na, CA, Mg, Fe, Cu, J, P, N, Ag, Mn, Mo, Cr, Zn, Se, S, Ni )
Bjelančevine
Ugljiko hidrate
Amino i masne kiseline
Fermente i enzime
Pčelari pergu često nazivaju pčelinji hljeb no njen sastav nema veze s hljebom, odnosno ugljikohidratima. Perga ili pčelinji hljeb sadrži veliku količinu proteina pa bi bolji naziv bio pčelinje meso. Uz proteine, perga sadrži oko 200 mikroorganizama obogaćenih aminokiselinama, biljnim hormonima, ugljikohidratima, mineralima i vitaminima, a to ju čini najdragocjenijim pčelinjim proizvodom. Razlog zašto za pergu vjerojatno niste čuli je i taj što je pčele proizvode u malim količinama, a i pčelarima prilično je teško doći do nje.

Do perge se može doći isključivo skupljanjem iz košnice, što je vrlo zahtjevno. Također, pergu se ne može stvoriti ili natjerati pčele da je proizvode u većim količinama. Ne postoji ni umjetna perga – njen okus ne može se kopirati, a takva perga nikako ne bi mogla obuhvatiti preko 100 različitih vrsta gljivica koje prirodnu pergu čine toliko hranjivom i ljekovitom. Upravo zato perga se smatra “zlatom” pčelinjih proizvoda.

Za šta se upotrebljava perga?
Dokazano je kako perga pomaže: kod problema s visokim krvnim tlakom, pri ublažavanju bolesti živčanog i žljezdanog sustava, kod anemije, kod raznih poremećaja funkcija crijeva i jetre, protiv želučane bakterije Helicobacter Pylori.

Način upotrebe perge?
Upotreba: Kako bi organizam najbolje usvojio sve njene super sastojke preporučuje se konzumirati pergu minimalno pola sata prije obroka.
Peporučene dnevne doze su:

za odraslog čovjeka: 2 grama (1 gram je cca 7 zrna),
za djecu od 2-4 godine: 0,5 grama,
za djecu od 4-12 godina: 1 gram.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *