Korištenje oksalne kiseline u kasnu jesen za bolju kontrolu grinja sljedeće godine

U procesu uzimljavanja pčela, s košnicama punim zaliha i zimskim pčelama zaštićenim prethodnim tretmanima protiv grinja, velike su šanse da ćete shvatiti da su pčele spremne za zimu. U tome biste bili u pravu – učinili ste sve što ste mogli za pčele koje su trenutno žive u košnicama – ali šta ste učinili da zaštitite pčele sljedeće godine od grinja?

Ljetni i jesenski tretmani protiv grinja čine zdrave zimske pčele

Ljetni i jesenski tretmani protiv varoe usmjereni su na to da vaše zimske pčele budu zdrave i dovoljno dugovječne da bi preživjele zimu.

Suzbijanje varoe ljeti održava pčele njegovateljice u dobrom zdravlju, tako da mogu obavljati svoj posao uzgoja zimskih pčela bez prenošenja virusnih bolesti. Jesenski tretmani protiv varoe namijenjeni su zaštiti mladih zimskih pčela od problema povezanih s grinjama koji nastaju zbog zanošenja na kraju sezone. Sve dok u košnici još ima legla, najbolje čemu se možete nadati je da broj grinja varoe bude dovoljno nizak da se održi razina smanjenja štete.

Na samom pragu zime počinje posebno razdoblje: prirodna pauza legla, kada u većini područja pčele nakratko prestaju uzgajati leglo. Budući da varoa grinje trebaju pčelinje leglo za nastavak reprodukcije (a grinje su zaštićene od učinaka većine tretmana dok se razmnožavaju ispod pokrova legla), rana zimska pauza legla čini ih neobično ranjivima na tretmane.

Možete iskoristiti ovu povećanu ranjivost tokom pauze oko legla kada će sve grinje u košnici biti u ranjivom stanju. Nekoliko sedmica cijela populacija grinja u vašim košnicama je bespomoćna protiv tretmana koji brzo djeluje.

Postoji jedna vrsta tretmana koja će ubiti više od 95% svih foretskih grinja jednim udarcem: oksalna kiselina. Jednokratno tretiranje oksalnom kiselinom, kada u košnici nema legla, može u biti vratiti razine grinja gotovo na nulu.

Tokom tog perioda, često je dovoljno hladno da se pčele zatvore, ako ne u svoje košnice, barem u vlastita dvorišta. Pčele se neće morati nositi s priljevom novih grinja koje dolaze iz netretiranih zajednica. Nakon što se očiste, ostaju očišćene sve dok ponovno ne počnu letovi u potrazi za hranom, što se dešava mjesecima kasnije. Zato je vrlo važno i u pčelarstvu ko nam je komšija.

To znači da kada se leglo nastavi uzgajati u januaru i početkom veljače (ovisno o tome gdje se nalazite), nove pčele će se uzgajati u okruženju gotovo bez grinja, zaštićene od fizičkih oštećenja uzrokovanih parazitiranjem i sigurnih od bolesti koje grinje izazivaju. Nove pčele narednog proljeća su te koje će sljedeće godine podići vaše jake proizvodne zajednice.

Na neki način, tretman oksalnom kiselinom u razdoblju bez legla može biti najvažniji u cijeloj godini. Postavlja temelje za poboljšanu kontrolu grinja koja se prenosi do sljedećeg proljeća, jer smanjuje šansu razmnožavanja grinja do apsolutnog minimuma. To također znači da nećete imati probleme s grinjama iz prethodne godine. Najbliže ste dobrom novom početku koliko možete biti.

Dakle, ako želite da vaše pčele započnu Novu godinu kao da je 1986. (godina prije nego što se Varroa destructor prvi put pojavila u SAD-u), razmislite o tome da im date tretman oksalnom kiselinom u jesenskom periodu.

Dakle, kada je tačno ova pauza za leglo?

To je teško pitanje, jer se razlikuje od područja do područja. Čini se da se u južnim područjima događa nešto ranije nego u sjevernijim područjima. (Pčele se također brže vraćaju leglu u toplijim područjima.) Čini se da varira i od godine do godine. Osim otvaranja košnice i pregleda košnice (rizična ideja tako kasno u sezoni), najbolje je raspitati se u blizini. Da biste izvukli najveću korist, ako možete pričekati da bude dovoljno hladno da se pčele redovno zadržavaju u košnici, dobit ćete povećanu zaštitu zbog njihove privremene izolacije. Od ova dva faktora, dajte veću važnost nedostatku legla nego izolaciji, jer nedostatak legla čini ovaj tretman tako učinkovitim.

Tekst preuzet sa : Using Oxalic Acid in Late Fall for Better Mite Control Next Year (betterbee.com)

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *